Trustpilot

Lovpligtigt at have et ventilationsanlæg i nybyggede huse

En medarbejder fra Jysk Ventilationsservice er ved at skifte filtre i ventilationsanlæg. Han holder et rent og beskidt filter op ved siden af hinanden

Hvis du skal til at bygge nyt hus eller har købt et hus bygget efter 2012, skal der være et ventilationsanlæg i det. Bygningsreglementet har i mange år fokuseret på, at de danske huse skulle gøres mere tætte og isoleres bedre, så vi ikke bruger så meget energi på at opvarme dem.

Tættere boliger giver desværre også udfordringer. Hvis vi ikke selv lufter ud et par gange om dagen, får vi ikke nok frisk luft ind i boligerne. Og det er der ikke mange danskere, der gør. Derfor besluttede myndighederne i 2012 at skrive det ind i reglerne for nybyggeri, at der skal være ventilationsanlæg til at sikre sunde og energieffektive hjem.

Ventilationsservice tekniker i gang med at skifte filter i et nyere ventilationsanlæg


Hvorfor er ventilationsanlæg et krav i bygningsreglementet?

For at passe på danskernes sundhed, har man altså stillet nogle krav til ventilation i nybyggeri. Målet er blandt andet at sørge for, at fugt og skadelige gasser bliver suget ud af boligerne. I stedet skal anlæggene sende frisk luft ind og følge de her krav:

  • Krav om grundluftskifte
    Hvert sekund skal mindst 0,3 liter luft skiftes ud for hver kvadratmeter opvarmet bolig. Det svarer til, at al luften i en bolig skal skiftes ud hver anden time.

  • Mekanisk ventilation med genvinding
    Det er vigtigt, at ventilationsanlæg har mekanisk og effektiv udsugning på badeværelset, toilettet, i bryggerset og køkkenet. Alle anlæg skal sørge for varmegenvinding, så man ikke skal spilde unødigt meget energi på at varme den friske luft op.

    Anlæggene skal også sende frisk luft ind. I de første mange år skulle den friske luft blæses ind. Men ny teknologi er heldigvis med til at spare på energien, så man for eksempel med et system som LivingBetter kan få sundt indeklima med passiv genvinding i vinduerne og dermed billig ventilation.
  • Lavt energiforbrug
    Strømforbruget skal holdes lavt med et nyt ventilationsanlæg. Derfor opdaterer myndighederne løbende bygningsreglementet med grænser for elforbruget.

  • Vedligeholdelse af ventilationsanlæg
    Det er også et krav, at ventilationsanlæg er let tilgængelige, så man kan komme til at se dem grundigt efter, rense og servicere ventilationsanlæg.

Der er altså mange detaljerede krav at læse op på, hvis du skal i gang med at bygge nyt. Uanset hvad du vælger, er vi klar til at hjælpe dig med at holde anlægget ved lige.


Service og vedligeholdelse af ventilation

Producenterne af ventilationsanlæg har tit en garanti på selve anlægget og skal sørge for at overholde reglerne. Men det er op til installatøren, at anlægget er sat ordentligt op. Hvis dit byggefirma ikke tilbyder opfølgende kontrol med anlægget, skal du selv sørge for, det bliver gjort.

Når man bygger et nyt hus, bruger man tit ventilationsanlægget så tidligt som muligt. Det kan flytte fugten ud af huset og hjælpe med at tørre byggematerialerne og de støbte overflader. Derfor kan der allerede før du flytter ind have samlet sig en masse byggestøv og kemikalier i dit anlæg.

Så vidt vi ved, sørger de fleste byggefirmaer for at skifte filtrene, før de overdrager et nyt hus. Men det er vigtigt, at du også ser efter, om de har sørget for at rense ventilationskanaler, så du overtager dit nye hus med et helt rent anlæg.

Hvis dit anlæg ikke bliver tømt for byggestøv og andet skidt fra byggeriet, kan du risikere, at det aldrig virker så godt, som det egentlig skal. Og det giver dårligt indeklima.

Skal man stadig selv lufte ud?

Selv når man har et ventilationsanlæg, er det en god idé at lufte ud engang imellem. Du skal dog huske at være meget opmærksom på, hvordan dit anlæg fungerer. De fleste moderne anlæg er designet til at være tændt altid.

Du skal altså passe meget på med at slukke dit anlæg, selvom du lufter ud hele tiden, for eksempel om sommeren. De fleste ventilationsanlæg er designet til hele tiden at holde en stabil luftkvalitet i hele boligen. Hvis du slukker dit anlæg, står luften stille i kanalerne. Så kan der samle sig kondens, som får skimmelsporerne til at udvikle sig, så du får store problemer, når du tænder anlægget igen.


Hvorfor er service af ventilation vigtig i nye huse?

Selv hvis dit anlæg er serviceret, før du overtager huset, er det vigtigt at passe godt på det. Mange glemmer helt at få renset deres ventilationsanlæg. Så går det desværre kun den forkerte vej med effekten, indeklimaet og regningerne.

I de værste tilfælde kan et ventilationsanlæg ende med at være mere til skade end til gavn, hvis det ikke bliver holdt ved lige.

Så for at opsummere: Der er lovkrav om effektive og energibesparende ventilationsanlæg i nybyggerier. De er der for at sikre lavt energiforbrug og sundt indeklima.

Men det er altså stadig op til dig at sørge for, at dit anlæg bliver ved med at virke. Hvis du er i tvivl om, hvor godt dit ventilationsanlæg har det, så se vores indlæg om tegn på at ventilationsanlæg har brug for service. Du er også altid velkommen til at kontakte os her.

 

Ønsker du ventilationsrens?

Udfyld kontaktformularen eller ring til os, så giver vi dig en god pris på ventilationsrens / service